Planiranje

Priprema za trudnoću

Woman eating breakfast

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Zašto treba da odem na lekarski pregled pre nego ostanem u drugom stanju?

Da li treba da uzimam neki suplement pre začeća?

Koliko intenzivno bi trebalo da treniram?

Koje namirnice bi trebalo da izbegavam?

Priprema za osnivanje ili proširenje porodice je odlična prilika za vas i vašeg partnera da razmislite o svom zdravlju i blagostanju. Nema potrebe za komplikovanjem.
Potrudite se da jedete razumno, uzimate dodatak ishrani prilagođen potrebama trudnica, budite umereno aktivni, izbegavajte duvan i zakažite konsultacije pre začeća kod svog lekara opšte prakse.

Saznajte više o sledećem:

  Razgovarajte sa lekarom o tome da planirate bebu kako biste prebrodili period trudnoće u dobrom zdravlju. 

  Lekar će vas pregledati, proveriti da li ste primili sve vakcine i porazgovaraće sa vama o koristima zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

  Lekar ili farmaceut može ujedno da vam objasni ulogu suplemenata za trudnice, kao što je Elevit®.

  Ako odlazite kod više različitih lekara, preporučujemo da se opredelite za jednog lekara ili jednu ordinaciju pre trudnoće i nakon porođaja.

  Loša ishrana može da umanji šanse da ostanete u drugom stanju. Izbegavajte mesne prerađevine, sokove i transmasti kojih ima u krekerima, kokicama za mikrotalasnu rernu, zamrznutoj pici i brzoj hrani. 

  Verovatno već znate da je najbolje da svedete unos alkohola na minimum i da izbegavate narkotike i pušenje dok pokušavate da ostanete u drugom stanju. Ishrana koja je bogata neprerađenim namirnicama poput povrća, voća, nemasnih proteina i mlečnih proizvoda pospešiće mogućnost da ostanete u drugom stanju. Kliknite na linkove da biste saznali više informacije o tome šta treba i ne treba da jedete uoči rada na tome da ostanete  u drugom stanju i tokom trudnoće.

  Nije baš lako da unesete dovoljno folata i drugih nutrijenata koji su neophodni za razvoj bebe u početnim nedeljama trudnoće. Kao što je slučaj kod većine žena, možda niste ni svesni da ste trudni tokom ove ključne faze. Zato je najbolje da počnete svakodnevno da uzimate suplement za trudnice poput Elevit®-a i to barem jedan mesec pre nego što počnete da radite na bebi.

  Razgovarajte sa lekarom ako vaš partner ili vi pušite ili ako bolujete od neke hronične bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanih problema ili epilepsije.

  Zatražite farmaceutu da proveri koje lekove na recept, lekove koji se izdaju bez recepta, vitamine, dijetetske suplemente i homeopatske i biljne lekove smete da uzimate.

  Šanse da ostanete u drugom stanju su vam manje ako vam je telesna težina previsoka ili preniska. Možete da upotrebite ovaj jednostavni onlajn kalkulator indeksa telesne mase da biste proverili da li imate zdravu telesnu težinu. Razgovarajte sa lekarom ako smatrate da je potrebno da smanjite ili povećate telesnu težinu.

  Neka vam cilj bude da skoro svakog dana u nedelji imate najmanje 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta. Ipak, nemojte preterivati. Prekomerno vežbanje može da utiče na hormone, što može da oteža začeće.