Planiranje

Prestanak korišćenja sredstava za kontracepciju

Hand holding contraceptives

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kada bi trebalo da prestanem da uzimam kontraceptivne pilule?

U kom trenutku više neću biti zaštićena od trudnoće?

Kada ću ponovo moći da ostanem trudna?

Priprema za rad na bebi je uzbudljiv korak, a veliki deo toga je prestanak uzimanja kontraceptivnih sredstava. Bez obzira na to da li ste koristili kondome, pilule ili spiralu, možete da pomognete svom telu da se u potpunosti pripremi za predstojeću trudnoću na nekoliko načina.

Saznajte više o sledećem

  Da li ste spremni da zatrudnite? Prestanite da uzimate kontraceptivna sredstva. Ako ste zdravi i zadovoljni, ništa vas ne može sprečiti u tome da odmah počnete da radite na bebi. Samo imajte u vidu da je svaka žena drugačija. Možda će vam biti potrebno malo više vremena, a to zavisi od toga koju ste kontracepciju koristili i od stanja vašeg organizma.

  Kondomi – kondomi ne utiču na ovulaciju, tako da samo treba da prestanete da ih koristite. Ali ne morate odmah da ih bacite. Ako im rok ističe tek za koju godinu, verovatno će vam biti potrebni posle rođenja bebe.

  Kontraceptivne pilule – mada je kod svake žene drugačije, verovatno će vam se vratiti normalni menstrualni ciklus 4 do 8 nedelja pošto prestanete da uzimate pilule, a možda i ranije. Porazgovarajte sa lekarom ako imate nedoumica.

  Intrauterini uložak ili spirala – možete odmah da počnete da radite na bebi čim uklonite spiralu, a ona nema nikakvog uticaja na vašu plodnost. Razgovarajte sa lekarom kada vam se ukloni spirala da biste zatražili dodatne savete.

  Ne postoje neka konkretna pravila o tome kada bi trebalo da počnete da radite na bebi nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Neki parovi se odmah posvećuju tome, a drugi žele da sačekaju malo dok se ne jave prvi znaci ovulacije.  Kada dobijete prvu menstruaciju možete da koristite Elevit® alatku za praćenje ovulacije da biste imali u vidu kada su vam najbolje šanse da ostanete u drugom stanju.

  Ako sada prvi put pokušavate da ostanete trudni, verovatno ćete više uživati u seksu kada prestanete da koristite kontracepciju. Ako ste koristili kontraceptivne pilule ili spiralu, verovatno ćete doživeti neke promene u telu dok vam se hormoni vraćaju u ravnotežu. Međutim, to ne bi trebalo da utiče na seksualni doživljaj. Ako osetite bilo kakvu nelagodnost, obratite se lekaru za savet.