Planiranje

Kada su vam najplodniji dani?

Woman in summer cafe holding a pink phone

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kada mi je najplodniji period?

Kako da znam kada mi je ovulacija?

Koliko dugo može da preživi spermatozoid?

Kako da isplaniram seks tako da ostanem trudna?

Neki parovi imaju sreće i savršeni tajming, pa do začeća dođe gotovo bez ikakvog truda. Za nas ostale, začeće može da bude igra brojeva.  Najefikasniji način da uspete je da se upoznate sa reproduktivnim ciklusom svog tela, kako biste mogli da utvrdite koje je najpogodnije vreme u mesecu da ostanete u drugom stanju. 

Saznajte više o sledećem:

  Postoji plodni period koji traje oko šest dana – pet dana pre ovulacije i jedan dan ovulacije, mada je jajna ćelija plodna samo oko 24 sata. 

  Potrudite se da imate odnose dva ili tri puta u danima pre ovulacije


  Pošto spermatozoidi mogu da požive nekoliko dana, pobednička taktika je da tempirate vođenje ljubavi tako da sperma partnera dočeka pojavu jajne ćelije. Naravno, moguće je postići i savršenu sinhronizaciju, tako što ćete voditi ljubav neposredno pre očekivane ovulacije, tako da sperma stigne u trenutku oslobađanja jajne ćelije. Potrudite se da imate odnose dva ili tri puta u danima pre ovulacije.

  Ciklus svake žene je različiti, pa smo kreirali ovaj jednostavni kalkulator ovulacije da bismo vam pomogli da odredite datum ovulacije. Da biste mogli da ga koristite, potrebno je da znate prvi dan poslednje menstruacije i uobičajenu dužinu menstrualnog ciklusa (ako je ciklus neredovan, vodite evidenciju par meseci, pa izračunajte prosek).

  Kada budete znali kada ćete najverovatnije imati ovulaciju, moći ćete da planirate najbolje vreme da imate odnose kako biste zatrudneli.

  Kada je ovulacija u toku, povećava se telesna temperatura u mirovanju, to jest, bazalna telesna temperatura. Beležite temperaturu tokom nekoliko meseci da biste mogli preciznije da odredite kada vam je ovulacija. Ovulacija se obično dešava kada dođe do rasta telesne temperature, koji traje najmanje tri dana.

  Radi najbolje preciznosti, preporučujemo da merite telesnu temperaturu u isto vreme ujutru čim se probudite koristeći digitalni ili bazalni toplomer.

  Oko 50% parova uspeva da napravi bebu u roku od tri meseca, dok preko osam od deset parova dočeka trudnoću u roku od godinu dana1. Međutim, situacija je drugačija kod svakog para, tako da ne treba da se nervirate, već da radite na očuvanju romantike i pozitivnom stavu. Obratite se lekaru ako imate ikakvih nedoumica.

  1. NHS Direct Health Encyclopedia: Infertility; Introduction. Available from: http://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/encyclopaedia/i/article/infertility/ Accessed 17 March 2014.

  Promene na telu koje ukazuju na skoru ovulaciju

  Možete da predvidite kada ćete biti u ovulaciji tako što ćete pratiti promene cervikalne sluzi tokom menstrualnog ciklusa.

  Promene cervikalne sluzi
  Pre ovulacije (odmah nakon menstruacije) se proizvodi veoma malo cervikalne sluzi. Ona je gusta, lepljiva, bela ili neprozirna, a osetićete i suvoću vagine. Mala je verovatnoća da ćete ostati trudni u ovom periodu.
  Približavanje ovulacije: Proizvodi se veća količina sluzi beličaste boje i osećate veću vlažnost vagine. Veća je verovatnoća da ćete ostati trudni u ovom periodu.
  Vreme ovulacije: Sluz je vodenasta, prozirna i rastegljiva (poput belanceta), a regija vagine je vlažna. Najveća je verovatnoća da ćete ostati trudni u ovom periodu.
  Nakon ovulacije: Sluz se ponovo zgušnjava i postaje lepljiva i ponovo osećate suvoću vagine. Šansa da ćete ostati trudni u ovom periodu počeće da opada.