Planiranje

Zašto da uzimate vitamine u trudnoći?

Young woman's hand holding pill

Zašto da uzimate vitamine u trudnoći?

Zašto je mojoj bebi potreban folat ili folna kiselina?

Koje suplemente treba da uzimam pre trudnoće?

Kako da unesem dovoljno nutrijenata za bebu?

Koji multivitamin za trudnice treba da uzimam?

Da li ste znali da je za pravilan razvoj bebe veoma važno da imate adekvatne zalihe folata u prvim danima i nedeljama nakon začeća, čak i pre nego što znate da ste ostali trudni? To je jedan od razloga zašto se preporučuje da počnete da uzimate suplement za trudnice barem jedan mesec pre nego što počnete da radite na bebi. Osim toga, suplementi vam pomažu da unesete nutrijente i antioksidanse u koncentraciji koja odgovara povećanim potrebama tokom trudnoće. 

Saznajte više o sledećem:

  Elevit® je posebna formulacija koja ukupno sadrži 18 vitamina i minerala  i 200 mg omega-3 masne kiseline DHK (dokozaheksaenska kiselina).
  Osim toga Elevit® sadrži i poseban oblik folne kiseline (Metafolin®*), za koji je karakteristična bolja biološka raspoloživost i posledično optimalan uticaj na razvoj majčinog tkiva (npr. posteljice) tokom trudnoće

  *Metafolin® je registrovana robna marka kompanije Merck KgaA, Darmštad, Nemačka

  I uz najbolje namere može biti izazov uneti dovoljno neophodnih vitamina i minerala isključivo putem hrane. Na primer, bebi je potrebna folna kiselina gotovo odmah nakon začeća. Bez suplemenata bi trebalo da jedete 700 g kuvanog spanaća ili 15 kriški hleba da biste uneli dovoljno hranljivih materija.

  Australijski Nacionalni savet za zdravlje i medicinska istraživanja (National Health and Medical Research Council, odn. NHMRC) smatra da žene ne unose dovoljnu količinu joda putem ishrane i preporučuje da uzimate suplement sa najmanje 150 µg joda dnevno ako planirate da ostanete u drugom stanju. (Žene koje već imaju problema sa štitastom žlezdom trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja suplementa.)

  Elevit® sadrži 400 µg folne kiseline i 150 µg joda i osmišljen je da ispuni povećane potrebe za hranljivim materijama u periodu pre začeća, kao i tokom trudnoće i dojenja.

  Folat, hranljivi oblik folne kiseline, igra veoma važnu ulogu u razvoju centralnog nervnog sistema nerođene bebe. 

  Važno je da imate dovoljne zalihe folata pre nego što saznate da ste u drugom stanju


  Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, pre nego što većina žena i otkrije da je u drugom stanju, bebi se razvija neuralna cev, od koje se kasnije oblikuje mozak i kičmena moždina. U ovoj fazi je potrebno da u sistemu imate dovoljno folata kako bi se sprečila oštećenja neuralne cevi i pomoglo u razvoju centralnog nervnog sistema bebe.

  Jod je neophodni nutrijent za normalan rast i razvoj mozga i nervnog sistema bebe.