Kontrolna lista za period pre trudnoće | Elevit Srbija

Planiranje

Kontrolna lista za period pre trudnoće

Coffee and notebook

 

Evo jedne jednostavne kontrolne liste koja će vam pomoći da napravite plan zdrave trudnoće. Možete da je preuzmete ili da je odštampate kako biste je lakše koristili.

Preuzmi

 

Ishrana

Pratite plan zdrave ishrane 

Dobro izbalansirana i raznovrsna ishrana bogata svežim voćem i povrćem može vam pomoći oboma da budete u dobroj formi da napravite porodicu.

 

Počnite da uzimate suplemente za trudnice

Prvih 3–6 nedelja nakon začeća su od ključne važnosti za razvoj bebe, uključujući i razvoj vitalnih organa. Međutim, većina žena ni ne zna da je u drugom stanju dok beba ne krene da raste i razvija se.

Možda će biti potrebno neko vreme da se dostignu viši nivoi hranljivih materija koje su telu potrebni da ispune potrebe i vas i vaše bebe koja raste, pa je teško garantovati da ćete dobiti dovoljnu količinu samo putem hrane. Uzimanje suplemenata sa multivitaminima i mineralima koji su prilagođeni trudnicama, kao što je Elevit®, može da doprinese rastu nivoa neophodnih hranljivih materija i ispunjavanju potreba i mame i bebe. Važno je početi sa uzimanjem  multivitaminskih i mineralnih suplemenata za trudnice kao što je Elevit®, najmanje mesec dana pre nego što planirate da ostanete u drugom stanju.

Način života

Starost i plodnost

Plodnost se sa godinama smanjuje i kod žena i kod muškaraca. Ako imate mogućnost izbora kada da dobijete bebu, u planiranje začeća uzmite u obzir broj godina i vas i partnera. O ovome bi trebalo detaljnije da porazgovarate sa lekarom.

 

Vodite računa o telesnoj težini

Zdrava telesna težina je veoma važna za vas oboje jer i prekomerna i preniska težina može da utiče na mogućnost začeća. Neka vam cilj bude zdravi indeks telesne mase (BMI) od 18,5 do 24,99. Ukoliko još niste postigli svoj cilj, lekar može da vam preporuči najbolji način da dostignete idealnu telesnu težinu za planiranje trudnoće.

 

Prestanite da pušite i izbegavajte alkohol

Najbezbednija opcija je da potpuno izbegavate alkohol i duvan dok pokušavate da ostanete u drugom stanju, tokom trudnoće i dok dojite.

Dok pokušavate da zatrudnite, muškarcima se preporučuje da izbegavaju pušenje i konzumiranje prekomerne količine alkohola kako bi sperma bila zdravija.

 

Smanjite unos kofeina

Pokušajte da održavate unos kofeina na maksimalno 200 mg dnevno, što je približno 2 espresa dnevno. Nemojte zaboraviti da se kofein nalazi i u čokoladi, čaju, nekim negaziranim i nekim energetskim pićima.

 

Smanjite nivo stresa

Stres može da utiče na vašu vezu i smanji želju za seksom. Ukoliko morate da se opustite, isprobajte tehnike upravljanja stresom, kao što su joga ili meditacija.

 

Pratite ovulaciju

Ako znate verovatni trenutak ovulacije, to će vam pomoći da utvrdite kada je najbolje vreme za pravljenje bebe. Upotrebite naš jednostavni kalendar ovulacije ili kupite test za praćenje ovulacije u apoteci kako biste lakše predvideli plodne dane i povećali šanse za začeće. Ako koristite kontraceptivna sredstva, poput implanta, pilule ili injekcije, možda ćete morati da sačekate neko vreme da vam se plodnost vrati. Obratite se lekaru za savet kada želite da prestanete da koristite kontraceptivna sredstva.

 

Ustalite dobre navike vežbanja

Aktivni način života i redovno i umereno vežbanje će vam oboma pomoći da budete u dobroj formi da začnete porodicu. Zašto to ne biste radili zajedno?

Važni pregledi

Posetite lekara

Dobro je da porazgovarate sa lekarom o tome da pokušavate da ostanete u drugom stanju. Daće vam savete o važnim temama kao što su potrebne analize, lekovi koje bi trebalo da uzimate i vakcinacije koje se preporučuju kada planirate trudnoću. Pomoći će vam i da razmotrite sve važne informacije iz porodične anamneze. Ako uzimate kontraceptivna sredstva, zatražite savet pre nego što prekinete sa njihovom upotrebom.

Ovo je takođe i dobar trenutak da vaš partner porazgovara sa svojim lekarom i zatraži savete o tome kako može da pomogne sa planiranjem trudnoće. 

 

Posetite stomatologa

Proverite zdravlje svojih usta i zuba kod stomatologa i pre trudnoće obavite sve tretmane koji su potrebni. 

 

 Pregledajte polisu privatnog zdravstvenog osiguranja

Ako tokom trudnoće i porođaja planirate da koristite privatno zdravstveno osiguranje, proverite prava koja dobijate polisom. Možda ćete vam biti potrebna polisa za najmanje 12 meseci pre trudnoće.

 

Raspitajte se o uslovima porodiljskog odsustva

Dobro je da se upoznate sa pogodnostima porodiljskog odsustva sa posla za oca i majku, kao i sa svim obavezama koje možda imate prema poslodavcu.

 

Podnesite zahtev za državne finansijske pogodnosti

Država pruža određene finansijske pogodnosti na koje imate pravo. 

 

I na kraju...

Srećno sa planovima za trudnoću! Nemojte zaboraviti da pokušate da se opustite i zabavite zajedno. Ovo je uzbudljivo vreme i pred vama je neverovatno putovanje.