Planiranje

Šta tata može da učini?

Sporty man running up steps in urban setting

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kako tate mogu da poboljšaju kvalitet sperme?

Da li muškarci moraju da uzimaju neke suplemente pre perioda rada na bebi?

Šta ako tata puši?

Koje namirnice muškarci treba da izbegavaju ako žele da dobiju bebu?

Zdravo, budući tata. Niko ne želi da vam pokvari uživanje u pravljenju bebe, ali trebalo bi da imate par stvari na umu pre nego što se posvetite ovom važnom zadatku. 

Muškarci sa prekomernom telesnom težinom ili gojazni muškarci mogu da imaju smanjen broj spermatozoida i njihovi spermatozoidi možda nisu naročito pokretljivi 


Da li ste znali da se kvalitet vaše sperme može poboljšati ako jedete zdravo i da će vaši spermatozoidi lakše dostići svoj cilj ako ste u dobroj kondiciji? Ne zaboravite, dobiti bebu podrazumeva timski rad, pa se uključite što pre.

Saznajte više o sledećem:

  Istraživanja su pokazala da se kvalitet sperme poboljšava unosom određenih namirnica i izbegavanjem drugih. Zato birajte način ishrane koji prednost daje morskoj hrani, piletini, orašastim plodovima, žitaricama od celog zrna, voću i povrću. Izbegavajte hranu bogatu zasićenim ili trans mastima. Srećom, saveti su slični onima za vašeg partnera, pa možete zajedno da planirate obroke.

  Par zajedno kuva

  Ostrige su bogate cinkom koji poboljšava ejakulaciju i povećava plodnost. Ne morate da pratite primer legendarnog ljubavnika Đakoma Kazanove koji je proždirao čak 50 ostriga dnevno. Jedna ostriga sadrži oko 15 mg cinka, što predstavlja dnevnu potrebu muškarca.

  Zeleno povrće, koštunjavo voće, žitarice od celog zrna i voće bogati su antioksidansima, za koje je poznato da potpomažu plodnost. Tamna čokolada i umerene količine crnog vina su takođe prijatan način da smanjite nivo slobodnih radikala.

  Muškarci sa prekomernom telesnom težinom ili gojazni muškarci mogu da imaju smanjen broj spermatozoida i njihovi spermatozoidi možda nisu naročito pokretljivi, tako da će im biti teško da dostignu cilj. Možete da upotrebite ovaj jednostavni onlajn kalkulator indeksa telesne mase da biste proverili da li imate zdravu telesnu težinu. Razgovarajte sa lekarom ako smatrate da je potrebno da smanjite telesnu težinu.

  Porazgovarajte sa lekarom o analizama ukoliko postoji mogućnost da vam je potrebno lečenje jer nelečene infekcije mogu da dovedu do neplodnosti.

  Verovatno to već znate, ali pušenje škodi vašem zdravlju. Pušenje može da izazove smanjeni broj spermatozoida i oslabi erekciju. Postoje tretmani koji će vam pomoći, pa porazgovarajte sa lekarom ako vam je potrebna pomoć.

  Unošenje veće količine alkohola takođe nije poželjno. Može da dovede do smanjene proizvodnje testosterona, impotencije i smanjene proizvodnje sperme. Takođe, pomislite i na svoju partnerku, kojoj će se savetovati da u potpunosti izbegava alkohol, između ostalog zato što ne može da zna da li je u drugom stanju sve dok fetus ne napuni sedam nedelja.