Planiranje

Da li ste u drugom stanju?

Woman pleased with home pregnancy test result

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Koji su neki od prvih znakova trudnoće?

Da li sam trudna?

Kako da znam da li sam trudna?

Mnoge žene počinju da osećaju i vide znake trudnoće veoma rano. Međutim, iako je normalno da budete uzbuđeni povodom toga, imajte u vidu da je jedini način da potvrdite da ste trudni pomoću testa za trudnoću ili prilikom lekarskog pregleda. Ako mislite da ste trudni, uradite test da biste to proverili.

Saznajte više o sledećem:

  Telo počinje da se menja od trenutka kada ostanete u drugom stanju. Iako te promene nisu odmah vidljive u vašem izgledu, možda ćete početi da se osećate drugačije već nakon nekoliko nedelja trudnoće. 

  Ako pokušavate da zatrudnite, a osećate mučninu, to može da bude znak da ste trudni


  Evo koji su očigledni simptomi trudnoće:

  Jutarnja mučnina Mučninu je obično lako otpisati. Ako pokušavate da zatrudnite, a osećate mučninu, to može da bude znak da ste trudni. Jutarnja mučnina se javlja kod najviše 80% žena u prvom tromesečju, a najverovatnije je posledica pojačanog lučenja hormona u trudnoći.

  Promene na grudima Ako imate osećaj da su vam grudi porasle ili ako vas bole dok džogirate, to može da ukaže na trudnoću. Upravo su povećane i osetljivije grudi rani znak trudnoće. Osim toga, bradavice mogu da se povećaju, potamne i deluju izraženije.

  Umor Ako zaspite tokom jutarnjeg sastanka na poslu, to verovatno znači da treba da promenite radno mesto. Međutim, tako nešto ujedno može da ukaže na trudnoću. Možda ćete se osećati iscrpljeno zbog visokog nivoa progesterona i zbog toga što vaš organizam troši mnogo energije na rast bebe u stomaku.

  Preosetljivost Ako lakše zaplačete nego inače, ako ste nervozniji ili naprasiti, to može da bude znak da ste trudni. Zbog visokog nivoa hormona, trudnice mogu da budu osetljivije nego inače. 

  Poriv za određenom hranom ili odbojnost prema određenoj hrani Ako uzmete omiljenu grickalicu i ustanovite da vam je odvratan njen ukus i miris, to može da ukaže na trudnoću. Mnoge žene tvrde da su tokom trudnoće imale poriv za hranom koju inače ne vole, a da ih je odbijala hrana koju inače rado konzumiraju. 

  Vrtoglavica Hormonske promene mogu da izazovu osećaj vrtoglavice, čak i veoma rano tokom trudnoće. Ako osećate vrtoglavicu, obavezno zakažite pregled kod lekara.

  Nemojte da se razočarate ako imate neke simptome, ali test je negativan. Čak i kod najplodnijih parova, rad na bebi ume da potraje i do 12 meseci. Ako ste zabrinuti povodom svoje plodnosti ili plodnosti svog partnera, porazgovarajte sa lekarom.