Kontrolna lista za nove mame | Elevit Srbija

Mama i beba

Kontrolna lista za nove mame

Kafa i sveska

Evo jedne jednostavne kontrolne liste koja će vas voditi kroz prve mesece roditeljstva. Možete da je preuzmete ili da je odštampate kako biste je lakše koristili.

Preuzmi

Prijavite rođenje

 

 

Uzmite suplement sa multivitaminima i mineralima

Ako dojite, možda će vam biti potrebna pomoć da budete sigurni da unosite dovoljno hranljivih materija za sebe i za bebu. Isprobajte suplement sa multivitaminima i mineralima, osmišljen za žene koje doje, kao što je Elevit®.

Pošaljite obaveštenja o rođenju

Dočekajte prinovu uz čestitke ili e-mail poruke prijateljima i rodbini!

 

Podnesite zahtev za državne finansijske pogodnosti

Država pruža određene finansijske pogodnosti na koje imate pravo. 

 

Organizujte postporođajni zdravstveni pregled

Zakažite pregled kod svog lekara približno 6 nedelja nakon porođaja da biste bili sigurni da se sve vraća u normalu. Ovo je dobar trenutak da porazgovarate o svojim osećanjima i problemima koje imate.

 

Organizujte preglede i vakcinaciju bebe

Zakažite redovne preglede za bebu.

 

Istražite opcije čuvanja dece i obrazovanja

Potvrdite dogovor koji imate u vezi sa čuvanjem deteta ako se vraćate na posao. Ako za svoje dete planirate privatno obrazovanje, počnite već sad da se raspitujete. Liste čekanja za neke privatne škole budu popunjene godinama unapred.

 

Počnite sa postnatalnim vežbama

Nakon porođaja ćete morati da zategnete mišiće karličnog dna i stomaka. Zašto se ne biste pridružili drugim mladim mamama na časovima vežbi nakon porođaja?

 

Razmotrite opciju korišćenja kontraceptivnih sredstava

Ako ne planirate još jednu trudnoću, razmotrite opcije kontracepcije. Suprotno uvreženom mišljenju, dojenje nije adekvatna zaštita od trudnoće. Sa lekarom porazgovarajte o metodama koje neće uticati na majčino mleko.

 

 

Vodite računa o svom emotivnom zdravlju

Potpuno je normalno da budete pomalo neraspoloženi u prvim nedeljama nakon porođaja jer morate da se izborite sa potrebama male bebe. Ta osećanja se obično sama povuku, ali ako osećate da ste preopterećeni ili tužni duže od 2 nedelje nakon dolaska bebe, porazgovarajte sa lekarom.

Dojenje

Upoznajte se sa različitim položajima za dojenje

Dojenje nije svima lako, pa bi bilo dobro da u rukavu imate par dodatnih položaja, za slučaj da beba odbija da sisa. 

Zatražite dodatnu fizičku podršku

Mnoge majke se kunu u svoje jastuke ili stolice za dojenje. Veoma je važno da vam bude udobno dok dojite, pa nemojte to odbacivati kao luksuz ako smatrate da će vam vreme dojenja tako biti mnogo prijatnije.

 

 Uzmite multivitamin za dojilje

Zdrava ishrana je važna, a posebno je važno ishranom unositi veću količinu hranljivih materija koje su telu potrebne tokom dojenja. Razmotrite korišćenje proizvoda Elevit®. kako biste obezbedili dovoljnu količinu važnih hranljivih materija, kao što su betakaroten, omega 3, vitamini grupe B, folat i vitamini C i D, kalcijum, gvožđe i cink. 

 

Kupite odeću za dojenje

Isključivo zavisi od vas da li ćete ići do kraja i koristiti majice i haljine za dojenje ili ćete investirati samo u par grudnjaka za dojilje. Dostupne su i pidžame za dojenje, za onih prvih par nedelja kada veći deo vremena provodite kod kuće.

 

Nabavite ćebe ili prekrivač za dojenje

Ako se ne osećate potpuno prijatno kada dojite u javnosti ili ispred drugih ljudi, ćebe ili prekrivač za dojenje će vam puno pomoći. Ne vole sve bebe da se pokrivaju, ali vredi pokušati.

 

Kupite ili pozajmite pumpicu za izmuzavanje

Moguće je izmusti mleko i rukom, ali pumpica definitivno olakšava život. Možete da ih pozajmite za početak, ako još niste potpuno sigurni. Nemojte da zaboravite da kupite par flašica i hermetičkih posuda za čuvanje. Vrećice za majčino mleko i jastučići za dojke pomažu pri svim oblicima curenja i predstavljaju još jednu opciju koju je dobro razmotriti.

 

Napunite frižider zdravom hranom

 

Zdrava ishrana i pronalaženje pravih namirnica bogatih hranljivim materijama važnim za period dojenja zahteva planiranje, pa pokušajte uvek da imate pun frižider. Smrznuto povrće, voće i meso su odličan način da budete sigurni da uvek imate nešto pri ruci. Pronađite više informacija o ishrani u periodu dojenja na našoj stranici o ishrani.

 

 

Preuzmite aplikaciju o dojenju

 

Uz sve što se događa, teško je pratiti sve podoje i napredak koje vi i beba doživljavate. Aplikacije za dojenje imaju praktične tajmere i dnevne evidencije, što je odlično za beleženje prvih koraka.

 

 

Organizujte sebi neku zabavu tokom dojenja

 

Nije neobično da obrok traje i po 45 minuta. Da, veći deo ovoga su posebni trenuci povezivanja, ali biće trenutaka kada će vam biti potrebno i nešto da se zabavite. Preuzmite neke omiljene TV serije, kupite par audio knjiga ili napravite plejlistu za dojenje da bi vam vreme prijatnije proticalo.

 

 

Pridružite se roditeljskoj grupi

 

Ako ste novi u majčinstvu, važno je da prihvatite svu emotivnu i praktičnu podršku koja vam se nudi. Pronađite roditeljsku grupu na društvenim mrežama ili nekoj veb stranici o roditeljstvu i počnite da se upoznajete sa majkama koje doje ili koje su dojile ranije. Možete prve korake da napravite u roditeljskim grupama na internetu, ako još niste spremni za javnost. 

 

 

Idite na čas o dojenju

 

Ako imate pitanja o dojenju, kursevi dojenja mogu da vam pruže odgovore i savete koji će vam pružiti samopouzdanje potrebno za uspešno dojenje. Možete da se obratite babici, pedijatrijskoj sestri ili pronaći lokalnog savetnika za dojenje koji će vas uputiti na najbliži kurs ili potražiti stranice o roditeljstvu na internetu kako biste saznali više.