Elevit®

Elevit®

Elevit® je dodatak ishrani sa omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji su Vam potrebni pre začeća, u trudnoći i periodu dojenja.

Šta je Elevit®?:

  Budući da znamo da se nutritivne potrebe žena u periodu pre začeća i kasnije tokom trudnoće i dojenja menjaju, razvili smo Elevit® čiji je sastav pazljivo odabran kako bi odgovarao ženama koje planiraju potomstvo, trudnicama i dojiljama.
  Reč je o dodatku ishrani sa omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji su Vam potrebni pre začeća, u trudnoći i periodu dojenja.

  Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, pre nego što većina žena i bude svesna da je trudna, neuralna cev se već razvila ili zatvorila. Neuralna cev stvara bebin mozak i kičmenu moždinu, a oni su esencijalni delovi centralnog nervnog sistema.
  Unos folata kroz ishranu kod žene može da ima važnu ulogu u formiranju neuralne cevi.
  Unos DHK putem majke doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju Vaše bebe.

  Dnevno uzmite jednu kapsulu dodatka ishrani ELEVIT®, uz obrok. ELEVIT® možete uzimati pre začeća, tokom cele trudnoće i perioda dojenja

  Elevit® je posebna formulacija koja ukupno sadrži 18 vitamina i minerala i 200 mg omega-3 masne kiseline DHK (dokozaheksaenska kiselina).

  Osim toga Elevit® sadrži i poseban oblik folne kiseline (Metafolin®*), za koji je karakteristična bolja biološka raspoloživost i posledično optimalan uticaj na razvoj majčinog tkiva (npr. posteljice) tokom trudnoće. Elevit® smo razvili u skladu sa Vašim potrebama pre začeća, tokom cele trudnoće i perioda dojenja.

  *Metafolin® je registrovana robna marka kompanije Merck KgaA, Darmštad, Nemačka

  Brokoli

  Folna kiselina

  Elevit® sadrži 400 µg

  Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, pre nego što većina žena i bude svesna da je trudna, neuralna cev se već razvila ili zatvorila. Neuralna cev stvara bebin mozak i kičmenu moždinu, a oni su esencijalni delovi centralnog nervnog sistema. Unos folata kroz ishranu kod žene može da ima važnu ulogu u formiranju neuralne cevi. Klinički je dokazano da folna kiselina (oblik folata koji se može dodati ishrani) smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi poput spine bifide.1 Zato je važno da dok planirate trudnoću i tokom trudnoće uzimate multivitaminski i mineralni preparat sa folnom kiselinom, poput Elevit®-a. Elevit® sadrži 400 µg folne kiseline.

  Folna kiselina je stabilna sintetička verzija folata koja se višestepenim procesom u telu mora pretvoriti u biološki aktivan oblik. Pretvaranje u aktivan oblik folata kod nekih osoba može biti otežano. Da bi se kod takvih osoba osigurao optimalan nivo, dodatak ishrani Elevit® sadrži folnu kiselinu i biološki aktivan folat kalcijum-L-metilfolat (Metafolin*).
  Kombinacija folne kiseline i Metafolin*-a u dodatku ishrani Elevit® je bogat izvor folata za održavanje zadovoljavajućeg nivoa
  folata kod žena koje planiraju trudnoću ili su već trudne.

  *Metafolin® je registrovana robna marka kompanije Merck KgaA, Darmstad, Nemačka

  1.Czeizel AE. Primary prevention of neural-tube defects and some other major congenital abnormalities. Paediatric Drugs 2000;2(6);437–449.

  Špinat

  Gvožđe

  Elevit® sadrži 14 mg

  Ishrana siromašna gvožđem može da doprinese problemima tokom ovulacije, što pak otežava samo začeće. Vaše potrebe za gvožđem se značajno povećavaju tokom trudnoće pošto stvarate više krvi za sebe i za svoju bebu. Dodatni unos gvožđa je bitan kako bi se nadoknadio njegov nedostatak u ishrani, a donosi i koristi za razvoj bebe.

  Sveže mleko

  Jod

  Elevit® sadrži 150 µg

  Jod je mineral potreban za hormone štitne žlezde, koji su od suštinskog značaja za zdrav rast i razvoj. Nedostatak joda je vodeći svetski uzrok oštećenog kognitivnog razvoja kod dece i zato je adekvatan unos joda neizostavni deo ishrane pre I tokom trudnoće.

  pahuljice od brana

  Magnezijum

  Elevit® sadrži 57 mg

  Magnezijum je mineral i igra važnu ulogu u zdravoj strukturi kostiju i zuba. Takođe pomaže u stotinama drugih telesnih funkcija.

  Brazilski orasi

  Selen

  Elevit® sadrži 60 µg

  Selen je esencijalni mineral sa antioksidativnim svojstvima – on igra vitalnu ulogu podržavajući funkciju imunog sistema. Selen je neophodan i za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji su ključni za razvoj mozga i nervnog sistema vaše bebe.

  Grilovani losos na šparglama

  Vitamini B grupe

  Elevit® sadrži vitamine grupe B

  Postoji osam grupa B vitamina (B-kompleks) koji su telu potrebni da bi mu pomoglo da koristi gorivo koje dobijamo od namirnica, kao što su ugljeni hidrati, proteini i masti. Bez ovih vitamina telu može nedostajati energije.

  Masna kiselina DHK

  Elevit® sadrži 280 mg

  DHK je dugolančana polinezasičena masna kiselina koja pripada grupi tzv. omega-3 masnih kiselina. Njen unos putem majke doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju Vaše bebe.
  Koristan učinak postiže se ako osim uobičajenog preporučenog dnevnog unosa od 250 mg DHK i EPK (eikozapentaenska kiselina), dodatno uzmete još 200 mg DHK dnevno, koliko sadrži jedna kapsula dodatka ishrani Elevit®.
  U dodatku ishrani Elevit® kao izvor DHK upotrebili smo riblje ulje MEG-3®**. Ulje je proizvedeno u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i čistoće u pogonu pri kojem se primenjuje dobra proizvođačka praksa.

  ** MEG- 3® je robna marka kompanije DSM

   Aktivna komponenta 1 kapsula %NRV*
   vitamini    
   Vitamin A 771 µg RE** 96
   Vitamin D3 5 µg 100
   Vitamin E 10 mg TE*** 83
   Vitamin B1 1,4 mg 127
   Vitamin B2 1,4 mg 100
   Niacin 18 mg NE**** 113
   Pantotenska kiselina 6 mg 100
   Vitamin B6 1,9 mg 136
   Biotin 30 µg 60
   Vitamin C 85 mg 106
   Vitamin B12 2,6 µg 104
   Folna kiselina, poreklom iz:
   • pteroilmonoglumatinske kiseline
   • kalcijum-L-metilfolata
   400 µg
   200 µg
   225 µg
   200
   minerali i elementi u tragovima    
   Magnezijum 57 mg 15
   Gvožđe 14 mg 100
   Bakar 1 mg 100
   Jod 150 µg 100
   Cink 10 mg 100
   Selen 60 µg 109
   DHA 200 mg> -
   EPA 80 mg -

   *NRV = nutritivna referentna vrednost

   Česta pitanja i odgovori

    Elevit® je dodatak ishrani sa omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji su Vam potrebni pre začeća, u trudnoći i periodu dojenja.

    Potreba za vitaminima, mineralima i elementima u tragovima izuzetno se povećava za vreme trudnoće i tokom dojenja. Uobičajenom ishranom nekada teško možemo da zadovoljimo tu povećanu potrebu. Neki vitamini, kao što je folna kiselina, iz hrane se apsorbuju u nedovoljnim količinama. Osim toga, trebalo bi uzeti u obzir i individualne navike u ishrani, kao što su:

    • neuravnotežena ishrana, na primer, sa malo voća i povrća
    • ishrana bez namirnica životinjskog porekla: ishrana vegetarijanaca i vegana
    • hronične bolesti, kao što su intolerancija na laktozu, celijakija i druge bolesti koje zahtevaju posebnu dijetu

    U vreme planiranja začeća
    Najmanje mesec dana pre planiranog nastupanja trudnoće - preporučuje se uzimanje jedne kapsule dnevno, za vreme obroka.
    Tokom trudnoće
    Preporučena doza je jedna kapsula dnevno, koju treba progutati celu sa dovoljnom količinom vode, najbolje tokom jela.
    Tokom dojenja
    Preporučuje se uzimanje Elevit®-a tokom celog perioda dojenja.

     

    Preporučena doza je jedna kapsula na dan. Preporučuje se uzimanje Elevit® kapsula mesec dana pre začeća (ako se trudnoća planira), tokom cele trudnoće i dojenja.