Planiranje

Stres i začeće

Sad and stressed woman sitting on a sofa

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kako da prestanem da se stresiram oko začeća?

Da li stres utiče na začeće?

Kako da se izborim sa pritiskom da ostanem u drugom stanju?

Svakodnevni život ume da bude haotičan. Nekada ste prosto preopterećeni poslovnim obavezama, izdacima i imperativom da održite kontakt sa porodicom i prijateljima. Dodajte rad na bebi u ovu jednačinu i eto ogromnog nivoa stresa. Preduzmite korake da umanjite nivo stresa dok pokušavate da zatrudnite da biste ostali zdravi i srećni tokom ovog putovanja.

Saznajte više o sledećem:

  Sasvim je normalno da ste pod stresom dok pokušavate da zatrudnite. Krećete na putovanje koje će vam promeniti tok života i sasvim je prirodno da budete pomalo zabrinuti. 

  Period dok ne ostanete u drugom stanju ume da potraje, pa i to doprinosi stresu. U svetu u kojem se sve odvija vrtoglavom brzinom – od dostave hrane koja stiže 15 minuta pošto ste poručili, pa do nove serije na Netfliksu – čekanje da ostanete u drugom stanju ume i te kako da frustrira. 

  Samo imajte u vidu da je briga o začeću kontraproduktivna. Lakše je to reći nego učiniti, ali probajte da budete opušteni i da imate realistična očekivanja. Neke stvari vredi čekati.

  Na različite žene deluju različite tehnike smanjivanja nivoa stresa. Važno je da otkrijete šta je delotvorno kod vas da biste uživali u radu na bebi i da biste olakšali mogućnost da ostanete u drugom stanju.

  • Obavite istraživanje. Ako volite da ste dobro informisani, čitajte knjige ili saznajte više o začeću na internetu. Ako raspolažete svim potrebnim informacijama, imaćete veći osećaj kontrole nad ovim procesom. 
  • Vežbajte. Ostanite fizički aktivni dok pokušavate da zatrudnite da biste ostali fizički zdravi i da biste održali dobro raspoloženje. Vežbanje poboljšava kvalitet sna i oslobađa endorfine koji deluju poput prirodnog analgetika. Isprobajte vežbe disanja, meditaciju ili jogu niskog intenziteta da biste osetili najveće blagostanje.
  • Nemojte svima da pričate o radu na bebi. Što više ljudi zna da pokušavate da ostanete trudni, samim tim ćete sve češće čuti: „I, kako ide?“. Obavestite samo one ljude koji će biti uz vas dok pokušavate da zatrudnite.

  Ako već neko vreme pokušavate da ostanete u drugom stanju i još uvek niste uspeli, može doći do porasta stresa i pritiska. 

  Neki parovi će začeti bebu u roku od nekoliko meseci pokušavanja, dok će to kod drugih trajati duže. Većina parova zatrudni prirodno, u okviru od godinu dana. To je zaista dugo vremena da se bude strpljiv i ponekad može da izgleda nemoguće. Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate i budite pozitivni.1