Trudnoća

Vaš dnevnik pregleda u trudnoći

Attractive young woman holding hand on stomach and sitting in light room

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kada treba da obavestim lekara o trudnoći?

Kada imam prvo ultrazvučno snimanje u trudnoći?

Koji su važni kontrolni pregledi tokom trudnoće?

Uzmite dnevnik ili otvorite kalendar na pametnom telefonu. Vreme je da ubeležite neke važne preglede koje ćete imati tokom trudnoće. Uz beleške ćete lakše pratiti svoje zdravstveno stanje i razvoj bebe.

Saznajte više o sledećem:

  Od mesta gde odlučite da se porodite, bila to privatna ili državna bolnica, porođajni centar ili kod kuće, zavisiće i to gde ćete ići na preglede tokom trudnoće. 

  Pregledi mogu da se obavljaju u bolnici, na klinici ili u lekarskoj ambulanti. Opet, zavisno od toga kako vi želite, možete da viđate istu osobu na svakom pregledu ili različite lekare.

  Najvažnije je da zakažete preglede i odete na njih jer ćete tako biti sigurni da se o vašem zdravlju i zdravlju vaše bebe pravilno vodi računa.

  Prvi pregled? Potvrdite trudnoću kod lekara. U taj pregled obično spadaju:

  • Testovi krvi
  • Test urina
  • Krvni pritisak i druge opšte zdravstvene provere

  Na ovom pregledu možete utvrditi procenjeni termin i porazgovarati sa lekarom o tome na koji način i gde želite da se porodite. Lekar može da vas posavetuje šta da radite dalje.

  Negde između 6. i 12. nedelje bi trebalo da obavite prvo ultrazvučno snimanje i trebalo bi da možete da čujete otkucajte bebinog srca. Na ultrazvuku ćete takođe videti kako se beba razvija. Testovi krvi i merenja obavljena tokom ultrazvuka mogu da otkriju i urođene anomalije.  

  Postoje i drugi detaljniji testovi kojima može da se proveri postojanje konkretnih urođenih i genetskih anomalija. Moguće je videti i pol bebe. Obratite se lekaru ukoliko želite da saznate koji su vam sve testovi na raspolaganju.

  Od 18. do 20. nedelje pol bebe može da se vidi na ultrazvuku, pa ako vaš partner i vi želite to da znate, zakažite pregled kojem oboje možete da prisustvujete. 

  Ta vrsta ultrazvučnog snimanja, koje se naziva još i morfološko snimanje, prikazuje udove i strukturu fetusa vaše bebe, proverava položaj placente i procenjuje količinu plodove vode. 

  U ovom periodu možete očekivati da se svakog meseca vidite sa lekarom koja će pratiti vaše opšte stanje i zdravlje.

  Nakon gladovanja tokom noći, uzorak krvi se uzima pre i posle uzimanja napitka sa velikom količinom glukoze. Računajte da treba da provedete najmanje dva sata u laboratoriji ili na klinici pa ponesite laptop ili knjigu da vam brže prođe vreme.

  Na prvom pregledu beleži se vaša krvna grupa. Ako ste Rh negativni, a beba nije, vaš organizam bi mogao početi da proizvodi antitela koja napadaju krvni sistem bebe. Injekcija anti-D imunoglobulina sprečava da ta antitela naškode bebi. Vaš lekar će vam reći da li vam je potrebna injekcija anti-D imunoglobulina.

  Što se više bližite terminu, to će vam vaš ginekolog češće zakazivati preglede, koji će se odvijati nedeljno kako se dan bude bližio.

  Osim praćenja veličine bebe, što može da se obavi merenjem rastojanja od karlice do vrha stomaka, vrše se i opšti zdravstveni pregledi.

  Dok specijalisti često imaju ultrazvučne aparate, od kojih neki prave i 4D snimke bebe, lekari opšte prakse ih najčešće nemaju. Ako u bilo kom trenutku poželite da uradite dodatno ultrazvučno snimanje ili skeniranje, možete zatražiti uput od lekara. Imajte u vidu da skeniranja mogu biti skupa.

  Ako ste zabrinuti u vezi sa svojim zdravljem ili zdravljem bebe, ili ako imate u porodici istoriju genetskih poremećaja, porazgovarajte sa lekarom o dodatnim testovima koji su vam možda potrebni.