Trudnoća

Vežbanje u trudnoći

Trudnica vežba

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Da li je bezbedno vežbati u trudnoći?

Koje vežbe smem da radim u trudnoći?

Kako da počnem da vežbam u trudnoći?

U kolikom vremenskom periodu smem da vežbam tokom trudnoće?

Da li želite lek koji će vam doneti više energije, poboljšati raspoloženje, umanjiti bol u leđima, ublažiti zatvor, nadimanje i otok i ujedno pomoći da bolje spavate? 

To nije nikakav čudesan lek. Kratko i jasno, 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta gotovo svakog dana može da vam pomogne da postignete ove ciljeve. Osim toga, vežbanje pospešuje mišićni tonus i pomaže vam da se vratite na kilažu koju ste imali pre trudnoće.

Saznajte više o sledećem:

  Iako gimnastika, podizanje teškog tereta i skijanje nisu u igri neko vreme, obično je bezbedno biti aktivan tokom trudnoće. U svakom slučaju, najbolje je da se obratite lekaru pre nego što počnete.

  Nemojte preterivati i osluškujte svoje telo. Napravite pauzu ako se ne osećate dobro ili ako imate povišenu temperaturu. U redu je da propustite dan ili dva ako niste raspoloženi. Prestanite da vežbate i porazgovarajte sa lekarom ako osećate nesvesticu ili se ne osećate dobro tokom ili nakon vežbanja ili ukoliko dođe do vaginalnog krvarenja, curenja tečnosti, bola, otežanog hoda ili grčeva u stomaku.

  Neka vam cilj bude da skoro svakog dana u nedelji vežbate najmanje 30 minuta. Možda će vam biti lakše da se držite plana ako ga uvrstite u rutinu. Ponekad je lakše održati motivaciju kada vežbate sa nekim. Ujedno možete da isprobate i neku aplikaciju da biste pratili svoj napredak.

  Plivanje je sjajan vid treninga za trudnice. Osećaćete se neverovatno lagano dok plutate u vodi neopterećenog stomaka, zglobova i kičme. U mnogim bazenima postoji deo gde može da se hoda, koji je idealan za aerobik u vodi niskog intenziteta.

  Trudnica vežba u bazenu

  Hodanje je takođe popularno jer je praktično, besplatno i opuštajuće. Znaćete da vežbate pravim intenzitetom ako vam nije teško da razgovarate sa drugim vežbačima, ali ipak ne možete da zapevate omiljenu pesmu iz sveg glasa.

  Možete ujedno da se opredelite za pilates ili jogu. Samo vodite računa da ne ležite na leđima jer težina bebe može da uspori dotok krvi do srca. Instruktor će vam pomoći da vežbe prilagodite svom stanju.

  Održite motivaciju tako što ćete svakog treninga raditi različiti program vežbi.

  Ako nemate naviku da vežbate, a lekar vam je dozvolio da trenirate, probajte sa plivanjem ili hodanjem niskog intenziteta. Nastojte da vežbate 30 minuta svakog dana, ali možete i da radite vežbe u dve serije od po 15 minuta ujutru i 15 minuta popodne.

  Nemojte da preterujete. Ne bi trebalo da se preznojite ili da ostanete bez daha toliko da ne možete da pričate.

  Kako trudnoća odmiče, mišići karličnog dana biće izloženi sve većem opterećenju, tako da je važno da ih ojačate. Pitajte lekara ili fizioterapeuta da vam objasni šta treba da radite ili pogledajte vodič ovde.