Trudnoća

Telo trudnice: promene i izazovi

Happy pregnant woman looking at her belly standing next to the window

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kako će se moje telo menjati tokom trudnoće?

Koliko ću se ugojiti tokom trudnoće?

Da li trudnoća boli?

Mada ste trudni svega nekoliko nedelja, verovatno ćete početi da uočavate i osećate manje promene na telu. Vaše telo će nastaviti da se menja jer se prilagođava bebi koja raste u stomaku i važno je da to imate u vidu kada se ne osećate baš najbolje.

Zapamtite da vaša beba raste u vašem telu i da se ona oseća ugodno tu gde jeste, pa zato pokušajte da prigrlite sve promene koje osećate i vidite. 

Saznajte više o sledećem:

  Verovatno ćete početi da primećujete male promene odmah nakon što zatrudnite, iako se to možda spolja neće videti. 

   Mnogi parovi odlučuju da zadrže vest o trudnoći za sebe dok ne prođe prvi ultrazvučni pregled

   

  Woman lying face down

  Jutarnja mučnina, umor, bolne grudi i razdražljivost su rani znaci trudnoće.

  Mnogi parovi odlučuju da zadrže vest o trudnoći za sebe dok ne prođe prvi ultrazvučni pregled, odnosno dok ne provere razvoj bebe oko 12. nedelje. Ako imate bilo koji od gorenavedenih simptoma, naročito jak umor i jutarnju mučninu, biće vam teško da nastavite sa normalnim životom u društvu prijatelja i kolega.

  Odmarajte se što više možete, smanjite aktivnosti nakon posla i porazgovarajte sa farmaceutom o lekovima za ublažavanje simptoma koji se mogu dobiti bez recepta, kao što je posebno formulisan lek Elevit, koji vam pomaže da se izborite sa jutarnjom mučninom i povraćanjem.

  Iako je situacija drugačija kod svake žene, trudnoća će najverovatnije postati vidljiva u drugom tromesečju, konkretno u periodu od 13. do 29. nedelje. Tada ćete verovatno osećati da vam je odeća sve uža i da vam je stomak sve izraženiji.

  Kupite odeću za trudnice ili odeću u većoj veličini koja vam pristaje. Otečena stopala su još jedan (glamurozan?) simptom trudnoće, pa ako morate da nosite štikle, izuvajte ih kada god možete i podignite stopala ili noge kada ste u mogućnosti.

  Ako imate sreće, primetićete da vam je kosa bujnija i lepša. Trudnicama manje opada kosa, pa uživajte u ovoj neočekivanoj prednosti.

  Mada ne bi trebalo da imate trajne bolove tokom trudnoće, možda ćete periodično osećati blage bolove ili iritaciju. Ovde spadaju:

  • Svrab kože: Koža na stomaku može da vas svrbi jer se rasteže zbog bebe. 
  • Proširene vene i hemoroidi (šuljevi):  Bićete podložniji proširenim venama i hemoroidima tokom trudnoće. Izbegavajte da stojite ili sedite predugo, kao i da prekrštate noge dok sedite.
  • Vaginalni iscedak: Normalno je da u ovom periodu imate redak iscedak bele boje, poznat kao leukoreja. On održava zdravlje vagine. Ako primetite da je došlo do promene iscetka u pogledu boje ili drugih karakteristika, obratite se lekaru.
  • Pigmentacija kože: Hormoni koji se luče u trudnoći mogu da izazovu pojavu tamnih mrlja na licu i stomaku. Izlaganje suncu može da pogorša njihov intenzitet, pa zato uvek mažite kremu za sunčanje. 
  • Kratak dah: Možda ćete imati kratak dah ili brže disati jer vam pluća zahtevaju veću količinu kiseonika zbog bebe.
  • Pojačan apetit: Kada vam raste beba u stomaku, postoji mogućnost da ćete stalno osećati glad. Međutim, stvarne energetske potrebe organizma se ne povećavaju u velikoj meri – potrebno je da unosite nešto više kalorija u drugom i trećem tromesečju. Mit je da treba da jedete za dvoje! Ako vam se gricka nešto, odaberite nešto zdravo, poput voća ili jogurta. 
  • Lučenje kolostruma: Možda ćete primetiti lučenje kolostruma iz dojki. To je tečnost koja hrani bebu dok ne počnete da proizvodite mleko. Prekrijte bradavice posebno namenjenim flasterima da ne biste isflekali odeću.
  • Brakston-Hiksove kontrakcije: Možda ćete osetiti blage probne kontrakcije dok vam se telo priprema za porođaj. To su Brakston-Hiksove kontrakcije i one se periodično javljaju i nestaju. Ako su kontrakcije jake i redovne, pozovite lekara. Možda vam je počeo porođaj.

  Read more on pregnancy: