Trudnoća

Porođaj kod kuće ili u bolnici?

Newborn baby foot

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Gde da se porodim?

Koje je najbezbednije mesto za donošenje bebe na svet?

Da li je u Srbiji moguć porođaj kod kuće?

Koje su prednosti porodilišta?

Vaš partner i vi treba da porazgovarate o tome gde želite da se porodite, a bolje je da to uradite pre nego kasnije. Najbolje je da posetite bolnice i porodilišta kako biste doneli odluku na osnovu informacija. Ne zaboravite da u bilo kom trenutku možete da se predomislite.

Saznajte više o sledećem:

  Većina žena u Srbiji porađa se u bolnici, gde imaju dobar pristup specijalističkim uslugama i posebnim jedinicama za negu beba. Babice će paziti na vas tokom porođaja, ali visoko stručni lekari i najnovija oprema nalaze se u blizini, ukoliko vama ili bebi bude potrebna pomoć. Uslovi i opcije se razlikuju od bolnice do bolnice, pa se obratite babici, lekaru i prijateljima za savet. Takođe, pitajte da li je moguće obići prostorije porodilišta i šta bi trebalo da ponesete sa sobom

  Nedostaci svih ovih medicinskih mera je to da su bolnice pomalo sterilne. Čak i porodilišta mogu da izgledaju formalno i bezlično. Možda nećete poznavati babice koje će vam pomagati na porođaju i možda će pravila biti stroža nego na odeljenju za porodilje.

  Neke žene biraju da se porode u poznatom i udobnom okruženju svog doma. Međutim, ta mogućnost iz očiglednih razloga postoji samo ako vam trudnoća teče sasvim glatko, ne nosite blizance i vaš lekar ne smatra da je trudnoća rizična. 

  Porođaj kod kuće zahteva da vaš partner i vi obavite određeno planiranje, kao i da imate pomoć babice, ginekologa ili lekara opšte prakse sa specijalizovanom obukom.

  Jedna od mana porođaja kod kuće je to što babica mora da vas prebaci u bolnicu ukoliko trudovi ili porođaj ne idu kako treba, što može delovati uznemirujuće. Epidural takođe  nije opcija za porođaj kod kuće.

  Čak i ako imate vrlo jasnu predstavu o tome gde želite da se porodite, porođaj je nepredvidiv i stvari ne idu uvek prema vašem pažljivo osmišljenom planu. Obavite istraživanje i porazgovarajte sa lekarom o opcijama.