Trudnoća

Seks u trudnoći

Happy young husband kissing his smiling pregnant wife

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Mogu li da imam seks dok sam trudna?

Da li seks u trudnoći škodi bebi?

Trudnoća je drugačija kod svake žene. Dok se neke osećaju poželjnije nego ikada sa stomačićem koji raste, drugima nije tako prijatno. Ono što treba znati jeste da trudnoća ne treba da stane na put zdravom seksualnom životu i ako želite seks, onda treba da ga upražnjavate, osim ukoliko postoje medicinski razlozi protiv toga.

Saznajte više o sledećem:

  Zahvaljujući hormonima – da, opet oni! – neke žene uopšte neće biti raspoložene za seks tokom trudnoće. Kombinacija jutarnje mučnine, umora i opšte nelagodnosti dok vam stomak raste može da izazove osećaj da seks prosto nije dobra ideja. 

  Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate. Ako zaista ne želite da imate odnose, postoje i drugi načini da budete bliski. Maženje, držanje za ruke tokom šetnje ili razgovor o tome kako se osećate može da vam pomogne da očuvate intimnost.

  S druge strane, nekim ženama je trudnoća najseksipilniji period i libido može da im ode nebu pod oblake. Opet ti dosadni hormoni rade po svome i sve je to u redu. Obratite pažnju na to da budete u položaju koji vam deluje kao bezbedan i udoban.

  Jednom rečju: ne. Bebu štiti vodenjak. Ali budite pažljivi. Oblik, veličina i težina vašeg tela se menjaju. Zato je možda ipak najbolje odložiti bilo kakve akrobatske pokrete za kasnije.

  Pravilo iz iskustva glasi: ako boli, nemojte to da radite. A ako imate konkretne brige, porazgovarajte sa lekarom.

  Nežan seks je tokom prvog tromesečja bezbedan u svim položajima. Međutim, žene posle 20. nedelje trudnoće treba da izbegavaju duže ležanje na leđima jer to može da prekine protok krvi kod vas i do bebe. 

  Više informacija o tome kako da imate bezbedan seks tokom trudnoće potražite ovde.

  Možda je najbolje da proverite sa svojim lekarom ako ste u prethodnoj trudnoći imali prevremeni porođaj, ako vam se javlja spoting ili krvarenje, ako nosite blizance, ako imate prednjačeću posteljicu ili oboljenja grlića materice.