Mama i beba

Oporavak od porođaja

Portret mame i bebe

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kada ću se ponovo osećati kao ona stara nakon porođaja?

Koliko dugo traje oporavak od porođaja?

Kako da pomognem telu da se oporavi od porođaja?

Bilo da se radi o prirodnom porođaju ili carskom rezu, porođajne muke se ne zovu tako bez razloga. Zbog toga je od najveće važnosti da vodite računa o svom telu dok se oporavlja posle rođenja bebe.

Saznajte više o sledećem:

  Skupljanje materice: Vaša materica je rastegljena kao balon i trebaće joj nekoliko nedelja da se vrati na uobičajenu veličinu. Kako se materica bude skupljala, a dojenje može to da podstakne, možete osetiti grčeve nalik na blage kontrakcije ili menstrualni bol.

  Krvarenje: U prvih četiri do šest nedelja nakon porođaja imaćete vaginalna krvarenja koja se nazivaju lohije. To će se događati bilo da ste se porodili vaginalno ili carskim rezom. Krvarenje može biti i obilno u prvih nekoliko dana posle porođaja, nalik na obilniju menstruaciju, ali zatim bi trebalo da pređe u ružičasto-braonkasti iscedak i na kraju da prestane. Ako dojite, verovatno nećete dobiti menstruaciju dokle god dojite. Ako ne dojite, verovatno ćete dobiti menstruaciju u roku od pet do šest nedelja posle porođaja.

  Hemoroidi (šuljevi): Sasvim je uobičajeno da posle porođaja dobijete hemoroide, ali oni se obično povuku za nekoliko dana. Pokušajte da izbegnete pojavu zatvora tako što ćete unositi velike količine hrane bogate vlaknima, povrća i žitarica od celog zrna, kao i velike količine vode. Ako to bude potrebno, od lekara ili farmaceuta možete dobiti lek koji ublažava efekte hemoroida.

  Osetljivost: Ako je porođaj bio vaginalan, imaćete bolove. Led može da pomogne kod otoka. Ako ste imali carski rez, rana će biti osetljiva. Polako se podižite i kleknite na koleno ako treba da dohvatite nešto sa zemlje. Može vam pomoći da stavljate šaku na ožiljak kada kijate ili kašljete.

  Emotivno stanje: Sasvim je normalno da se tri ili četiri dana nakon porođaja osećate tužno i plačljivo. Hormoni i umor su udruženi protiv vas. Ako se osećanja pogoršaju i teško vam je da izađete na kraj sa njima, porazgovarajte sa lekarom.

  Zatvor: Kod nekih žena se nakon porođaja javlja zatvor. Obavestite lekara i potražite savet. Ponovo počnite da radite vežbe za karlično dno, koje će vam pomoći da ojačate mišiće i eliminišete problem.

  Nutritivne potrebe dojilja povećavaju se za 88 procenata, pa je zdrava i dobro izbalansirana ishrana važna.

  Pratite svoj plan ishrane u trudnoći i naoružajte se voćem, povrćem, nemasnim proteinima i mlečnim proizvodima sa malim procentom masnoće. Pijte puno vode i izbegavajte alkohol, naročito dok dojite jer male količine mogu da dospeju u majčino mleko.

  Uzimajte Elevit® kapsule  kako biste sigurni da dobijate preporučeni dnevni unos ključnih mikronutrijenata i time doprinosite svom zdravlju i zdravom razvoju bebe (ukoliko dojite).

  Iako je svaka žena drugačija, postoje neki jednostavni načini kojima ćete pomoći telu da se oporavi od nedavnog porođaja. 

  Odmarajte se i opuštajte koliko god možete i zatražite pomoć od porodice i prijatelja ako vam treba

  Budite strpljivi: Trudnoća i te kako ostavlja traga na ženskom telu. Ne zaboravite da ste bili trudni devet meseci, pa sigurno nećete preko noći početi da se osećate ili izgledate kao pre trudnoće.

  Budite nežni prema sebi: Bilo da je porođaj bio vaginalni ili ste imali carski rez, vaše telo je pretrpelo mnogo. Zato budite nežni prema njemu. Odmarajte se i opuštajte koliko god možete i zatražite pomoć od porodice i prijatelja ako vam treba.

  Budite pozitivni: U danima i nedeljama posle porođaja vaše telo će verovatno izgledati mnogo drugačije nego pre trudnoće. Dajte mu vremena da se oporavi i ostanite samouvereni i optimistični. Za promenu treba vremena, ali će doći.