Mama i beba

Kontrolna lista za nove roditelje

Meda sedi na pelenama

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Kako prijavljujem rođenje bebe?

Kada je potrebno da vakcinišem bebu?

Šta bi trebalo da radim kao nov roditelj?

Beba je stigla, ali pored uživanja u maženjima sa novorođenčetom, postoji i nekoliko stvari koje treba da precrtate sa liste obaveza u prvim danima i nedeljama.

Saznajte više o sledećem:

  Prijavite rođenje bebe

  Podnesite zahtev za državne pogodnosti: Država pruža određene finansijske pogodnosti na koje imate pravo


  Prijava za vrtić i školu: Za prijave za obdanište i školu može postojati jaka konkurencija. Ako se vraćate na posao ili imate na umu određenu školu, sada je vreme da prijavite da ste zainteresovani.

  Zakažite zdravstvene preglede za bebu: Redovni pregledi za bebu treba da se zakažu između prve i četvrte, šeste i osme nedelje i između šest i devet meseci.

  Mala beba u belom odelcetu sedi na vagi za bebe

  Postnatalni pregled: Zakažite pregled kod lekara za četiri do šest nedelja nakon porođaja da biste proverili da li se sve vraća u normalu. Ovo je dobar trenutak da porazgovarate o svojim osećanjima i problemima koje imate.

  Uzimajte multivitamin: Ako dojite, možda će vam biti potrebna pomoć da budete sigurni da unosite dovoljno hranljivih materija za sebe i za bebu. Neke nutrijente je naročito teško obezbediti u dovoljnoj količini samo putem ishrane. Elevit® je multivitaminski i mineralni suplement osmišljen za žene koje doje, koji sadrži preporučene količine joda. 

  Majka i beba dečak leže na podu i vežbaju

  Počnite sa postnatalnim vežbama
  Nakon porođaja ćete morati da zategnete mišiće karličnog dna i stomaka. Zašto se ne biste pridružili drugim mladim mamama na časovima vežbi nakon porođaja, u bolnici ili lokalnoj teretani? To će vam pomoći kod oporavka i predstavlja odličan način da se sretnete sa mamama koje imaju bebe istog uzrasta.

  Razmislite o kontraceptivnim sredstvima: Ako ne planirate još jednu trudnoću, razmotrite opcije kontracepcije. Suprotno uvreženom mišljenju, dojenje nije pouzdana zaštita od trudnoće. Pitajte lekara koja je opcija najbolja za vas.