Mama i beba

Saveti za dojenje

Žena doji malo novorođenče

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Koje su prednosti dojenja?

Koji su dobri  suplementi za dojilje?

Šta sadrži majčino mleko?

Za žene koje su u mogućnosti da doje i odluče da to urade, dojenje bebe može biti predivno iskustvo. Ali nemojte očekivati previše od sebe ili novorođenčeta u početku. Dojenje je veština koju ćete oboje savladati i usavršavati vremenom. Možda će vam čak biti potrebna i pomoć u vidu časova dojenja.

Saznajte više o sledećem:

  Ne samo da je vaše mleko najbolji izvor hranljivih materija za vašu bebu, već dojenje nosi fizičke i emotivne prednosti za oboje.

  U prvih nekoliko meseci života, beba može da preživi i napreduje samo na majčinom mleku


  Na praktičnom nivou, vaše mleko sadrži savršenu mešavinu nutrijenata za bebin rast i štiti je od infekcija i alergija. U prvih nekoliko meseci života bebi je za napredovanje dovoljno samo majčino mleko. To je prilično fantastično.

  Povezivanje putem dojenja je druga stvar u vezi sa dojenjem zbog koje veliki broj žena počinje da uživa u njemu, a jednom kada ovladate njim, dojenje može da vam predstavlja najspokojnije trenutke tokom dana. 

  Još nešto? Dojenjem se oslobađa hormon koji podstiče vašu matericu da se vrati na prethodnu veličinu. Uvidećete da dojenje sagoreva i kalorije i može vam pomoći da se vratite u omiljene farmerke. 

  Kao i sa vožnjom bicikla, ne rađamo se sa znanjem o tome i velikom broju novih mama je potrebna pomoć oko dojenja. Ne ustručavajte se da pitate babicu, medicinsku sestru ili lekara za pomoć.

  Ljudsko mleko se uglavnom sastoji od 87% vode, 4% masti, 1% proteina i 7% laktoze. 

  Majčino mleko se adaptira prema promenljivim potrebama deteta koje raste. Na primer, u prvih nekoliko dana posle porođaja, proizvodićete nešto što se naziva kolostrum a izgleda kao lepljiva, žuta tečnost. U prednosti kolostruma spada zaštita bebe od infekcije i pomoć pri građenju imuniteta. Posle nekoliko dana će vam „nadoći“ mleko koje mnogo više liči na mleko kakvo ste navikli da vidite.    

  Dodatak ishrani Elevit® potpomaže kod povećanih potreba dojilja za hranljivim materijama. Sadrži i folnu kiselinu (oblik folata) i jod. Sadrži i sledeće zdrave materije:

  • Betakaroten: Potpomaže zdrav razvoj vida i zdravlja očiju bebe
  • Omega-3 (DHA): Unapređuje zdrav razvoj mozga i vida bebe
  • Vitamini grupe B i gvožđe: Doprinose ispunjavanju energetskih potreba
  • Vitamin D: Doprinosi apsorpciji kalcijuma
  • Cink i vitamin C: Podstiču imunitet