Mama i beba

Ishrana i dojenje

Zreli avokado

Ovaj članak će vam možda pomoći da saznate odgovore na sledeća pitanja:

Zašto je ishrana važna tokom dojenja?

Koje namirnice bi trebalo da jedete dok dojite?

Da li bi trebalo da izbegavam neke vrste hrane ili pića tokom dojenja?

Period dojenja je zahtevan po vaše telo i veoma je važno da vam ishrana bude bogata vitaminima i mineralima kako biste podržali svoje celokupno zdravlje i razvoj bebe.

Saznajte više o sledećem:

  Ishrana samo majčinim mlekom omogućava vašoj bebi da raste i razvija se do uzrasta od oko šest meseci, kada treba da počnete sa uvođenjem čvrste hrane.

  Isečena slika žene koja priprema ukusnu zdravu salatu

  Kada postanete mama, zdrava ishrana podstiče proizvodnju mleka i pruža vašoj bebi sve osnovne hranljive materije koje su joj potrebne da bi mogla da napreduje. Evo nekih važnih hranljivih materija i namirnica u kojima se nalaze:

  • Omega 3 masne kiseline: U izvore spadaju riba poput lososa i sardine, junetina, seme lana i orasi
  • Vitamini grupe B: Naše telo ima ograničen kapacitet za zadržavanje viška vitamina grupe B. Zato jer važno da jedete što više namirnica koje sadrže te vitamine, kao što su zeleno lisnato povrće, jaja, mahunarke, živinsko i crveno meso
  • Proteini: Nalaze se u crvenom mesu, piletini, ćuretini, morskim plodovima, jajima, mahunarkama, orašastom voću i semenkama
  • Gvožđe: Pojačajte unos gvožđa pomoću crvenog mesa i zelenog lisnatog povrća
  • Kalcijum: Mleko, sir i jogurt su sjajni izvori kalcijuma, kao i zeleno lisnato povrće
  • Vitamin C: Citrusno voće, kivi, kupus, paradajz i crvena paprika sadrže vitamin C
  • Vitamin D: Nivo vitamina D može mnogo da padne u postporođajnom periodu. Najbolji izvor vitamina D je što više vremena provedenog na suncu, ali ako ne možete da izlazite, možete da nadoknadite unos obogaćenom hranom kao što su mleko i jogurt. Potražite na deklaraciji oznaku da je proizvod obogaćen vitaminom D
  • Folna kiselina: Iako je poznata po svojim blagodetima tokom trudnoće, folna kiselina je i dalje važna nakon porođaja, a nalazi se u pasulju, zelenom lisnatom povrću i žitaricama
  • Jod: Mlečni proizvodi i morski plodovi sadrže jod, kao i kuhinjska so (potražite podatak na deklaraciji)

  Ako isključivo dojite, tehnički jedete za dvoje. Samo imajte na umu da jedno od vas dvoje ima želudac veličine oraha, pa nema potrebe da udvostručite unos kalorija.

  Ako ste gladniji nego obično, uzmite neke zdrave grickalice

  Većina žena može da proizvede veliku količinu majčinog mleka uz unošenje 1800–2200 (ili više) kalorija dnevno. Ako ste gladniji nego obično, uzmite neke zdrave grickalice kao što su seckano povrće, jogurt sa malom količinom masnoće ili voće, i izbegavajte grickalice sa puno masti i šećera koje imaju malu hranljivu vrednost.

  Verovatno ste veoma žedni, pa pijte puno tečnosti. Kofein i alkohol mogu da dospeju u majčino mleko, pa nastojte da ih izbegavate. Neka voda bude vaš glavni izvor tečnosti.

  Odličan način ishrane tokom dojenja podrazumeva smanjenje ili potpuno izbacivanje veoma prerađene hrane i uvođenje nemasnog mesa, ribe, povrća, voća, žitarica od celog zrna i mlečnih proizvoda sa niskim procentom masnoće.

  Iako je mala verovatnoća da će vaša bolest uticati na bebu, taj rizik možete da smanjite tako što ćete izbegavati nedovoljno termički obrađeno meso ili namirnice kojima je istekao rok trajanja. Vašem telu su potrebni svi vitamini i energija koju može da dobije tokom ovog zahtevanog perioda, pa stoga jedite samo onu hranu za koju znate da je bezbedno pripremljena.