Ishrana

Dobro izbalansirana ishrana pre trudnoće pomoći će da dobijete sve hranljive materije koje su vam potrebne za dobro zdravlje i vitalnost, i održaće vas na dobrom putu do začeća

 

Za žene koje pokušavaju da zatrudne važno je da se pridržavaju zdrave, dobro izbalansirane ishrane u kombinaciji sa preparatima za period pre trudnoće, kao što je Elevit Pronatal®, koji treba uzimati svakog dana. To će vašem telu obezbediti esencijalne hranljive materije koje su mu potrebne za zdravu trudnoću.

Može biti teško da se dovoljne količine hranljivih materija unesu samo putem ishrane

Čak i uz najbolje namere, može biti teško da se povećane potrebe za hranljivim materijama tokom trudnoće zadovolje samo putem ishrane. Na primer, trebalo bi da jedete sledeće količine hrane svakog dana kako biste dostigli preporučene količine esencijalne hranljive materije za trudnoću*:

 1. Folna kiselina: oko 700 g kuvanog spanaća ili 15 kriški hleba
 2. Gvožđe: oko 900 g crvenog mesa ili 250 g pileće džigerice.

*Procene zasnovane na Standardima za hranu Australija i Novi Zeland, NUTTAB 2010.

U tu svrhu su razvijeni multivitaminski preparati i mineralni dodaci ishrani poput Elevit Pronatal®, kako bi se zadovoljile povećane nutritivne potrebe mesec dana pre začeća (ako se trudnoća planira), tokom trudnoće i dojenja.

Hrana za plodnost

Bez obzira na sve, zdrava i dobro izbalansirana ishrana vas i vašeg partnera može da poveća šanse za začeće i zdravu trudnoću.

Lady cooking

Meni za plodnost za nju

 1. Unosite mnogo ugljenih hidrata, bogatih vlaknima, kao što su sveže voće, povrće i integralne žitarice.
 2. Opredelite se za punomasno mleko pre nego za ono obrano, ili porciju punomasnog jogurta svakog dana.
 3. Smanjite količinu kafe koju pijete i izbegavajte alkohol i zaslađena bezalkoholna pića. Umesto toga pijte mnogo vode.
 4. Smanjite unos šećera. Koristite prirodne zaslađivače poput javorovog sirupa, meda ili nektara agave umesto belog šećera.

Meni za plodnost za njega

 1. Muškarci bi trebalo da povećaju unos cinka i vitamina E.
 2. Uključite seme piskavice (grčko seme - Trigonella foenum graecum) u njegovu ishranu, jer ima mnogo vitamina A i D, koji mogu da budu od pomoći u vezi sa libidom (seksualnom željom) i potencijom . Takođe može ubrzati metabolizam i tako mu obezbediti više energije za polni odnos.
 3. Jedite organsku hranu što je više moguće. Pesticidi mogu da utiču na fini hormonski balans i proizvodnju sperme kod muškaraca.

Možda ćete čak želeti da probate i hranu poput đumbira, ostriga i crne čokolade, koji mogu da vam pomognu da opet budete raspoloženi!

Osnova zdrave ishrane

Zdrava ishrana sadrži balans različitih vrsta hranljivih namirnica. Australijske smernice za ishranu5 preporučuju dnevnu ishranu koja obuhvata 5 porcija povrća, 2 porcije voća, 6 porcija žitarica poput pirinča ili testenine, 2,5 porcije mesa ili ribe i 2,5 porcije mlečnih proizvoda.

Takođe, neke namirnice poput zasićenih masti, soli i šećera nije dobro previše konzumirati. Kako biste smanjili njihov unos u vašoj ishrani, preporučuje se da se prebacite na nezasićene masti poput ulja i namaza umesto putera i da smanjite unos prerađene ili brze hrane.

Veoma je važan i unos vode za vaše zdravlje. Trudite se da pijete dovoljno vode, u skladu sa potrebama vašeg tela.

Preporučuje se i da prihvatite ovaj mali savet kada planirate trudnoću

 1. Izbegavajte alkohol. Najbezbednija opcija je da izbegavate konzumiranje alkohola tokom začeća, trudnoće i dojenja.
 2. Izbegavajte hranu koja može da sadrži listeriju Ona obuhvata delikatesne proizvode poput mekih sireva, pašteta, hladnog mesa, unapred pripremljenih salata, svežih ili dimljenih morskih plodova i sirovih jaja. Budite sigurni da ste jaja, meso i ribu termički dobro obradili.
 3. Budite izbirljivi sa ribom. Neke ribe sadrže više žive od ostalih:
  • Ukoliko se odlučite za soma, uzimajte samo jednu porciju nedeljno i nemojte konzumirati drugu ribu tokom te nedelje
  • Ukoliko se odlučite za ajkulu ili sabljarku, uzimajte samo jednu porciju dvonedeljno i nemojte konzumirati drugu ribu tokom te dve nedelje.
 4. Smanjite unos kofeina. Pokušajte da održavate unos kofeina na nivou koji ne prelazi 200 mg dnevno, što je ekvivalentno dvema šoljicama espresa. Ne zaboravite da kofeina ima i u čokoladi, čajevima, nekim bezalkoholnim i energetskim pićima.
Trudnoća povećava vaše potrebe za određenim vitaminima i mineralima koji su neophodni za razvoj zdrave bebe.

Food platter

Nutritivne potrebe se povećavaju tokom trudnoće

Postoje 3 glavna razloga zašto je veoma važno uzimati multivitaminski i mineralni preparat za trudnoću poput Elevita Pronatal® tokom planiranja začeća:

 1. Trudnoća je jedan od nutritivno najzahtevnijih perioda kroz koji ćete proći. U stvari, tokom trudnoće se preporučeni unos hranljivih materija kroz ishranu povećava.3 Čak i uz najveći trud, može biti teško obezbediti potrebne količine samo kroz ishranu.
 2. Prvih nekoliko nedelja trudnoće su ključno vreme za razvoj bebe. U tom periodu se razvija neuralna cev iz koje će se formirati bebin mozak i kičmena moždina. Često se dešava da dok vi saznate da ste trudni, plod (fetus) je već oživeo. Kako bi se obezbedilo da vaša beba ima sve esencijalne hranljive materije tokom prvih neoliko nedelja ključnog razvoja, počnite sa uzimanjem Elevita Pronatal® čim počnete da pokušavate da začnete.
 3. Trajaće neko vreme dok vaše telo nakupi dovoljnu količinu esencijalnih hranljivih materija koje su mu potrebne da bi zadovoljilo povećane zahteve trudnoće. Elevit Pronatal® je koncipiran tako da zadovolji povećane potrebe buduće majke i da pomogne u obezbeđivanju što bolje nutritivne podrške bebi kroz ceo period njenog razvoja. Dakle, počnite sa uzimanjem Elevita Pronatal® čim počnete da pokušavate da zatrudnite.

Ključni vitamini i minerali za zdrav razvoj bebe obuhvataju folnu kiselinu i gvožđe:

Folna kiselina

Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, pre nego što većina žena i bude svesna da je trudna, neuralna cev se već razvila ili zatvorila. Neuralna cev stvara bebin mozak i kičmenu moždinu, a oni su esencijalni delovi centralnog nervnog sistema. Unos folata kroz ishranu kod žene može da ima važnu ulogu u formiranju neuralne cevi. Klinički je dokazano da folna kiselina (oblik folata koji se može dodati ishrani) smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi poput spine bifide. Zato je važno da dok planirate trudnoću i tokom trudnoće uzimate multivitaminski i mineralni preparat sa folnom kiselinom, poput Elevita Pronatal®. Elevit Pronatal® sadrži 0,8 mg folne kiseline.

Gvožđe

Ishrana siromašna gvožđem može da doprinese problemima tokom ovulacije, što pak otežava samo začeće. Vaše potrebe za gvožđem se značajno povećavaju tokom trudnoće pošto stvarate više krvi za sebe i za svoju bebu. Dodatni unos gvožđa je bitan kako bi se nadoknadio njegov nedostatak u ishrani, a donosi i koristi za razvoj bebe. Elevit Pronatal® sadrži 60 mg elementarnog gvožđa.

Elevit Pronatal® sadrži visok kombinovani nivo folne kiseline i gvožđa za trudnice.

Elevit Pronatal® vas podržava tokom planiranja trudnoće

Elevit Pronatal posebno je formulisan za žene koje pokušavaju da začnu, trudnice ili dojilje. Klinički je dokazano da folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi, poput spine bifide, a gvožđe nadoknađuje nedostatak ovog metala u ishrani. Ustvari, Elevit Pronatal® sadrži visok kombinovani nivo folne kiseline i gvožđa za trudnice i time potpomaže zdrav razvoj vaše bebe.

Elevit Pronatal® je tableta koja se uzima jednom dnevno, u bilo koje doba dana, najbolje tokom jela sa dovoljnom količinom vode. U idealnom slučaju treba da počnete da uzimate Elevit Pronatal® bar jedan mesec pre začeća, nastavite sa uzimanjem tokom trudnoće i perioda dojenja.

Možda će biti potrebno da promenite neke životne navike

Kao što usvajate zdrav način ishrane pre trudnoće i time dobijate dovoljno hranljivih materija, trebalo bi da razmislite i o celokupnom načinu života. Možda ćete morati da uvedete neke promene i u ovoj sferi kako biste povećali svoje šanse za radosnu, zdravu trudnoću.